Ecografie cu ultrasunete pentru disfunctie erectila

Poate o ecografie cu ultrasunete să diagnosticheze disfuncția erectilă?

Dacă vă întrebați dacă o ecografie ED poate detecta disfuncția erectilă, ați ajuns la locul potrivit.

Disfuncția erectilă (ED) este o problemă comună pentru bărbații de toate vârstele. Aceasta poate face ca obținerea și menținerea unei erecții să fie dificilă, afectând capacitatea de a vă bucura de actul sexual și de a dezvolta o relație strânsă cu partenerul dumneavoastră.

Cercetările sugerează că aproximativ 30 de milioane de bărbați sunt afectați de un anumit grad de disfuncție erectilă numai în Statele Unite. Cu alte cuvinte, ED este departe de a fi neobișnuită, chiar și la bărbații mai tineri și la cei fără afecțiuni cronice de sănătate.

Diferiți factori pot juca un rol în DE, unul dintre aceștia fiind gradul de flux sanguin către țesutul erectil din interiorul penisului.

Ecografia cu ultrasunete a fluxului sanguin pentru disfuncția erectilă

Dacă suferiți de disfuncție erectilă și furnizorul dumneavoastră de servicii medicale crede că fluxul sanguin este de vină, acesta vă poate recomanda o evaluare specială cu ultrasunete numită ecografie Doppler pentru a măsura nivelul fluxului sanguin în penis.

Acest tip de ecografie ED este un instrument de diagnosticare util, dar nu explică întotdeauna totul despre motivul pentru care aveți disfuncție erectilă.

Mai jos, vom discuta de ce poate apărea disfuncția erectilă, precum și modul în care este implicat fluxul sanguin sănătos către penis și în interiorul țesutului penian.

Vom explica, de asemenea, cum funcționează o ecografie Doppler (sau ecografia ED), precum și cum poate fi folosită împreună cu alte tehnici pentru a diagnostica disfuncția erectilă.

În cele din urmă, vom vorbi despre tratamentele pentru disfuncția erectilă, de la medicamente la obiceiuri zilnice sănătoase și până la tehnici de ameliorare a stresului.

Disfuncția erectilă și fluxul sanguin

O erecție sănătoasă și consistentă se bazează pe o combinație de stimulare sexuală și flux sanguin către penis.

Atunci când sunteți excitat sexual, sângele circulă prin vasele de sânge și intră în camerele de țesut din interiorul penisului, numite corpora cavernosa. Pe măsură ce presiunea sângelui în interiorul penisului crește, acesta devine mai ferm, ceea ce duce la o erecție.

O varietate de probleme de sănătate fizică și mentală pot cauza disfuncția erectilă sau pot contribui la simptomele acesteia. Acestea includ:

  • Boli cardiovasculare
  • Funcția cardiacă slabă și sănătatea generală a inimii
  • Hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată)
  • Ateroscleroză (artere înfundate)
  • Leziuni la nivelul penisului, coloanei vertebrale sau pelvisului
  • Boala cronică de rinichi (CKD)
  • Scleroză multiplă (SM)

Multe dintre aceste afecțiuni fac ca obținerea și menținerea unei erecții să fie mai dificilă prin limitarea fluxului sanguin către penis. Obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul sau excesul de greutate, pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra fluxului de sânge din corpul dumneavoastră.

Uneori, ED poate apărea ca urmare a unor probleme psihologice, cum ar fi stresul continuu sau anxietatea legată de performanța sexuală. Chiar și anumite medicamente pot provoca sau contribui la ED.

Ghidul nostru privind cauzele disfuncției erectile intră în mai multe detalii despre acești factori de risc, precum și despre ceea ce puteți face pentru a-i identifica și trata.

Cum funcționează o ecografie Doppler pentru ED?

Dacă credeți că ați putea suferi de disfuncție erectilă, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vorbiți cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale.

De cele mai multe ori, disfuncția erectilă erectilă poate fi diagnosticată printr-o discuție, o evaluare clinică și un examen fizic. În timpul sesiunilor de examinare, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate întreba despre simptomele dumneavoastră, despre încrederea în capacitatea dumneavoastră de a obține cu succes o erecție, despre apetitul sexual și despre funcționarea dumneavoastră sexuală generală.

De asemenea, vă poate întreba despre starea dumneavoastră generală de sănătate, despre obiceiurile zilnice și despre orice medicamente pe care le luați în prezent sau pe care le-ați folosit în trecut.

Dacă furnizorul dumneavoastră are nevoie de mai multe informații, acesta poate efectua un examen fizic. Acesta ar putea implica căutarea simptomelor unei probleme hormonale, verificarea penisului pentru a vedea dacă este complet sensibil, căutarea semnelor bolii Peyronie sau verificarea circulației sanguine deficitare.
Dacă furnizorul de asistență medicală consideră că fluxul sanguin deficitar este cauza cea mai probabilă a disfuncției erectile, acesta vă poate sugera o ecografie Doppler.

Denumit uneori ultrasunete ED, acest test presupune ținerea unui aparat cu ultrasunete portabil deasupra penisului pentru a evalua circulația sângelui.

Sistemul cu ultrasunete utilizat pentru acest test va produce o imagine computerizată a vaselor de sânge care curg spre penisul dumneavoastră. Înainte de acest tip de test, probabil că vi se va injecta un medicament în penis pentru a vă asigura că puteți menține o erecție constantă în timp ce se efectuează ultrasunetele procedurale.

De asemenea, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate cere să nu mai luați medicamente sau să nu mai folosiți substanțe care pot afecta fluxul sanguin, cum ar fi nicotina, înainte de ecografie.

Cu ajutorul unei ecografii Doppler, furnizorul dumneavoastră poate fi capabil să detecteze:

  • Blocaje în fluxul sanguin care fac dificilă obținerea unei erecții
  • Îngustarea excesivă sau deteriorarea vaselor de sânge din interiorul penisului dvs.

Aceste informații îl pot ajuta pe furnizorul dumneavoastră de servicii medicale să vă diagnosticheze cu exactitate disfuncția erectilă și să elaboreze cel mai eficient tratament pentru nevoile dumneavoastră.

Experiența cu ultrasunete este, în general, simplă. De cele mai multe ori, testul durează între 30 și 60 de minute, timp în care vă veți întinde pe o masă moale și confortabilă în biroul furnizorului dumneavoastră de servicii medicale.

Alte opțiuni pentru diagnosticarea ED dincolo de o ecografie cu ultrasunete

Efectuarea unei ecografii peniene sau pelviene poate ajuta la detectarea problemelor legate de fluxul sanguin care ar putea să vă împiedice să obțineți și să mențineți o erecție. Cu toate acestea, nu este singura opțiune disponibilă pentru diagnosticarea ED.

În funcție de simptomele dumneavoastră, de istoricul medical și de alți factori, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale ar putea sugera, de asemenea, unul sau mai multe dintre următoarele teste:

  • Teste de sânge. Este posibil să vi se ceară să furnizați o probă de sânge. Acest tip de test poate identifica adesea cauzele potențiale ale disfuncției erectile, cum ar fi arterele înfundate, boala cronică de rinichi, diabetul și problemele hormonale care pot afecta apetitul și funcția sexuală, cum ar fi testosteronul scăzut.
  • Testarea prin injectare. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate întreba dacă este în regulă să vă injectați medicamente în penis pentru a produce o erecție. Acest tip de test îl poate ajuta pe furnizorul de servicii medicale să identifice gravitatea disfuncției erectile și cauza potențială a acesteia.
  • Test de erecție nocturnă. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate cere să purtați un dispozitiv în timp ce dormiți pentru a verifica dacă aveți erecții în timpul nopții. Acest tip de test poate detecta erecțiile nocturne (cunoscute și sub numele de "morning wood").

Tratamente pentru disfuncția erectilă

Disfuncția erectilă este aproape întotdeauna tratabilă. În funcție de gravitatea disfuncției erectile și de cauza suspectată, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate recomanda să luați medicamente pentru disfuncție erectilă, să vă modificați obiceiurile și stilul de viață sau alte opțiuni pentru îmbunătățirea funcției erectile.

Medicamentele pentru disfuncția erectilă, sau inhibitorii PDE5, acționează prin extinderea vaselor de sânge pentru a crește fluxul sanguin către țesutul din interiorul penisului. Aceste medicamente se iau de obicei cu aproximativ o oră înainte de sex.

Medicamentele obișnuite pentru DE includ sildenafilul (ingredientul activ din Viagra®), tadalafilul (Cialis®), vardenafilul (Levitra®) și avanafilul (Stendra®).

Oferim mai multe medicamente pentru disfuncția erectilă online, în urma unei consultări cu un furnizor de asistență medicală licențiat, care va determina dacă o rețetă este adecvată.

Pe lângă utilizarea medicamentelor, disfuncția erectilă se îmbunătățește adesea cu obiceiuri bune. Lucruri precum renunțarea la fumat, o dietă echilibrată, menținerea unei activități fizice active, limitarea consumului de alcool și evitarea drogurilor ilicite pot avea un impact pozitiv asupra funcției erectile.

Ghidul nostru pentru menținerea unei erecții în mod natural intră în mai multe detalii despre cum vă puteți îmbunătăți erecțiile printr-un stil de viață sănătos.

Dacă aveți disfuncții erectile severe care nu se ameliorează doar cu medicamente și/sau modificări ale stilului de viață, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate recomanda alte opțiuni. Acestea pot include:

  • Utilizarea unui dispozitiv de vid pentru a produce o erecție
  • Plasarea unei proteze peniene printr-o procedură chirurgicală
  • Efectuarea unei intervenții chirurgicale de disfuncție erectilă pentru repararea arterelor

Concluzii despre ecografia cu ultrasunete ED

Dacă aveți disfuncție erectilă, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate utiliza un test Doppler cu ultrasunete ca parte a procesului de diagnosticare.

Acest tip de test măsoară fluxul de sânge în penisul dumneavoastră, ceea ce îl face excelent pentru identificarea problemelor de sănătate fizică care pot cauza sau contribui la disfuncția erectilă.

Pentru a trata ED, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate prescrie medicamente, vă poate sugera schimbări pe care le puteți face, cum ar fi scăderea masei corporale, sau vă poate recomanda alte abordări pentru a vă îmbunătăți funcția sexuală.

Înapoi la blog