Ejaculare prematura

Simptomele, cauzele și tratamentul ejaculării premature

Vă simțiți îngrijorat de ejacularea prematură? Cu siguranță nu ești singur. Cercetările arată că ejacularea prematură, sau PE, este una dintre cele mai frecvente forme de disfuncție sexuală, afectând până la 39% din populația masculină.

O varietate de factori pot contribui potențial la ejacularea prematură, de la sensibilitatea penisului până la probleme psihologice precum depresia, anxietatea de performanță și stresul.

Iată veștile bune: În timp ce ejacularea prematură ar putea afecta negativ viața sexuală pe termen scurt, aceasta este de obicei tratabilă cu o combinație de medicamente, terapie și/sau modificări simple ale stilului de viață.

Mai jos, am explicat ce este ejacularea prematură, precum și numeroșii factori care pot juca un rol în apariția acesteia. Am enumerat, de asemenea, simptomele ejaculării premature, precum și modul în care acestea diferă de alte probleme de sănătate sexuală.

În cele din urmă, am discutat despre opțiunile pe care le aveți pentru tratarea ejaculării premature, sporirea performanțelor sexuale și îmbunătățirea vieții sexuale.

Ce este ejacularea prematură?

Ejacularea prematură este o problemă comună a funcției sexuale masculine în care puteți ajunge la orgasm și ejacula mai devreme în timpul întâlnirilor sexuale. Aceasta poate afecta bărbații de toate vârstele și poate contribui potențial la orice, de la frustrare în timpul sexului până la probleme precum depresia.

Conform Manualului de diagnostic și statistic al tulburărilor mentale (DSM-5), PE este orice tip de ejaculare care apare "în timpul activității sexuale în parteneriat cu aproximativ 1 minut după penetrarea vaginală și înainte ca individul să o dorească, în timpul tuturor sau aproape tuturor activităților sexuale".

Pur și simplu, ejacularea prematură apare atunci când nu aveți control asupra ejaculării, ceea ce vă face să ajungeți la orgasm și să ejaculați prea devreme în timpul actului sexual sau al altei activități sexuale.

Ca afecțiune medicală, ejacularea prematură este uneori denumită "ejaculare rapidă" sau "ejaculare precoce". Indiferent cum alegi să o numești, este o problemă serioasă care poate avea consecințe personale majore, atât pentru viața ta sexuală, cât și pentru bunăstarea ta generală.

Care sunt simptomele ejaculării premature?

Cel mai important simptom al ejaculării premature este atingerea orgasmului și ejacularea foarte rapidă în timpul activității sexuale - de obicei, într-un minut sau mai puțin după penetrare.

Pentru a fi considerată ejaculare prematură (mai degrabă decât simpla atingere a orgasmului și ejacularea rapidă, care se poate întâmpla în timpul activității sexuale normale), ejacularea trebuie în mod normal să aibă loc înainte ca persoana afectată să își dorească acest lucru în timpul majorității sau al întregii activități sexuale.

Dacă ești afectat de ejaculare prematură, este posibil să experimentezi unele sau toate aceste simptome:

  • Ejacularea se produce foarte repede după penetrarea vaginală. PE ușoară implică, de obicei, ejacularea la 30 până la 60 de secunde după penetrare, în timp ce PE severă poate implica ejacularea înainte de a introduce penisul în partenerul tău sexual.
  • Nu doriți să ejaculați atât de devreme. De exemplu, nu vă grăbiți să terminați în timpul sexului și ați prefera să faceți sex mai mult timp, dar vă este dificil sau imposibil să faceți acest lucru. 
  • Vă simțiți neliniștit din cauza ejaculării dvs. timpurii. De exemplu, s-ar putea să vă simțiți mai puțin interesat să faceți sex din cauza jenei sau a anxietății, să simțiți că aveți un apetit sexual scăzut sau să aveți impresia că timpul scurt până la ejaculare vă afectează calitatea generală a vieții.

Într-o oarecare măsură, juriul nu a stabilit cu exactitate perioada de timp care definește ejacularea ca fiind normală sau prematură.

În timp ce un minut ar putea fi standardul comun, unii experți folosesc o perioadă de timp ceva mai lungă și definesc ejacularea prematură ca fiind orgasmul și ejacularea care are loc în termen de patru minute de la penetrarea vaginală.

Alții folosesc definiții mai puțin specifice și mai subiective. De exemplu, unii cercetători definesc EP pe baza nivelului de satisfacție al partenerului feminin.

Nu toate cazurile de ejaculare precoce sunt privite în mod specific ca ejaculare prematură. De exemplu, dacă doriți să ajungeți la orgasm și să ejaculați rapid în timpul sexului, acest lucru nu este considerat de obicei o formă de disfuncție ejaculatorie.

Cu toate acestea, dacă ejaculați deseori în decurs de un minut de la penetrare, vă simțiți nefericit sau îngrijorat de acest lucru sau pur și simplu aveți impresia că nu aveți un control normal al ejaculării sau o rezistență sexuală normală, ați putea fi afectat de o formă de ejaculare prematură.

 Cum se diagnostichează ejacularea prematură?

Deoarece timpul mediu de ejaculare poate varia atât de mult de la un bărbat la altul, EP poate fi o afecțiune dificil de diagnosticat. Oamenii pot avea așteptări diferite atunci când vine vorba de sex și nu există o definiție clară și agreată a PE.

Pentru a fi diagnosticat cu ejaculare prematură, va trebui de obicei să aveți simptomele care sunt enumerate mai sus, cum ar fi ejacularea rapidă după ce v-ați penetrat partenerul și un anumit nivel de suferință din cauza lipsei de control ejaculator.

Simptomele tale vor trebui, de asemenea, să apară fără o explicație clară, cum ar fi consumul de medicamente sau droguri, o afecțiune medicală asociată sau o problemă în relația ta care îți afectează funcția și performanța sexuală.

În unele cazuri, este posibil să ajungeți la orgasm și să ejaculați mai devreme decât ați dori, chiar dacă nu aveți ejaculare prematură clinică.

De exemplu, nu este deloc neobișnuit să ejaculezi relativ repede dacă nu ai mai făcut sex de mult timp. În această situație, este normal să vă simțiți mai excitat sexual decât de obicei și să ajungeți la orgasm mai repede decât ați face-o în mod obișnuit.

Este, de asemenea, obișnuit să ai senzația că ajungi la orgasm și ejaculezi prea repede, chiar dacă timpul de latență ejaculatorie (timpul care îți ia să ejaculezi) este în limitele normale.

Deoarece este normal să ajungeți ocazional la orgasm și să ejaculați mai repede decât v-ar plăcea, va trebui de obicei să prezentați simptome timp de cel puțin șase luni pentru a fi diagnosticat cu PE.

În timpul unui consult pentru PE, furnizorul de servicii medicale vă poate întreba despre istoricul dumneavoastră sexual pentru a determina de cât timp sunteți afectat de aceste simptome.

Ejacularea prematură poate fi pe tot parcursul vieții (ceea ce înseamnă că este prezentă încă de la prima dvs. întâlnire sexuală) sau se dobândește (ceea ce înseamnă că se dezvoltă după o anumită perioadă de funcționare sexuală normală). De asemenea, poate apărea în general sau în anumite situații, cum ar fi atunci când faceți sex cu un anumit partener.

Dacă furnizorul de servicii medicale vă pune întrebări despre timpul mediu până la ejaculare, "rata de succes" în timpul sexului sau despre alți factori care pot juca un rol în ejaculare, încercați să răspundeți cât mai clar și mai sincer posibil.

În timp ce ejacularea poate fi un subiect jenant și stânjenitor de discutat, este important să rețineți că furnizorul de servicii medicale este acolo pentru a vă ajuta, nu pentru a face presupuneri cu privire la viața dumneavoastră sexuală generală sau la relația actuală.

Cu cât puteți furniza mai multe informații și cu cât puteți răspunde mai exact la întrebările specialistului dumneavoastră, cu atât este mai probabil ca acesta să poată oferi un diagnostic precis și să vă ajute să depășiți PE și să vă îmbunătățiți performanța sexuală.

 Cât de frecventă este ejacularea prematură?

Ejacularea prematură este extrem de frecventă. Deși datele pot varia, majoritatea studiilor auto-raportate sugerează că între patru și 39% dintre bărbați sunt afectați de ejaculare prematură la un moment dat în viață.

Alte cercetări sugerează că până la 75 la sută dintre bărbații adulți altfel sănătoși se confruntă cu un anumit nivel de ejaculare prematură.

Pe scurt, dacă vă confruntați cu ejaculare prematură, cu siguranță nu sunteți singur și nici nu ar trebui să vă simțiți alarmat. Ejacularea prematură este foarte frecventă și se întâmplă la bărbați de toate vârstele, mediile și nivelurile de experiență sexuală.

Interesant este că, în ciuda temerilor multor bărbați, cercetările sugerează că ejacularea prematură nu este chiar atât de mare lucru pentru majoritatea femeilor.

De fapt, un studiu publicat în revista Archives of Sexual Behavior, care a folosit date de la peste 150 de cupluri heterosexuale, a concluzionat că bărbații consideră ejacularea rapidă ca fiind o problemă mai mare decât partenerele lor de sex feminin.

Ce cauzează ejacularea prematură?

Care sunt cauzele ejaculării premature? La fel ca și în cazul altor probleme legate de funcția sexuală, cum ar fi disfuncția erectilă, există o mulțime de "teorii" larg răspândite, dar inexacte din punct de vedere științific, cu privire la motivele pentru care apare ejacularea prematură la bărbați.

De exemplu, este posibil să fi auzit că ejacularea prematură se poate dezvolta dacă vă masturbați prea frecvent sau dacă folosiți o strânsoare prea agresivă în timpul masturbării (o problemă denumită sindromul "strânsoarea morții").

Alternativ, este posibil să fi citit că ejacularea prematură apare atunci când nu faceți sex suficient de frecvent sau dacă aveți un fel de problemă cu tehnica sexuală.

Realitatea este că cercetătorii nu știu încă ce anume determină apariția ejaculării premature și nici nu există o explicație unică pentru ejacularea prematură și alte forme de disfuncție sexuală la bărbați.

Pur și simplu, de cele mai multe ori, nu există o cauză singulară pe care furnizorul dumneavoastră de servicii medicale să o poată indica drept problema din spatele acestei afecțiuni comune.

În schimb, cercetătorii cred că o serie de factori ar putea contribui cu toții la ejacularea prematură în anumite moduri, de la probleme de sănătate fizică, cum ar fi inflamația în anumite zone ale penisului și prostatei, până la depresie, anxietate și alte tulburări psihologice. 

Cauzele fizice ale ejaculării premature

Anumiți factori fizici și biologici pot provoca sau contribui la ejacularea prematură. Aceștia includ:

  • Niveluri hormonale anormale. Anumiți hormoni, cum ar fi prolactina, hormonul luteinizant (LH) și hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) pot contribui la ejacularea prematură.
  • Niveluri anormale de serotonină. Cercetările sugerează că nivelurile scăzute ale neurotransmițătorului serotonină pot scurta timpul necesar pentru a ajunge la orgasm și a ejacula.
  • Inflamație și/sau infecție. Infecțiile și/sau inflamațiile care vă afectează prostata sau uretra vă pot afecta funcția sexuală și pot contribui la ejacularea prematură.

Unii experți consideră, de asemenea, că nivelul de sensibilitate fizică a penisului dvs. poate juca un rol în timpul necesar pentru a ajunge la orgasm și a ejacula în timpul sexului.

Cauzele psihologice ale ejaculării premature

Cercetările sugerează că factorii psihologici pot contribui la mai multe tipuri diferite de disfuncții sexuale, inclusiv ejacularea prematură.

Factorii psihologici legați de EP includ depresia, stresul, anxietatea, vinovăția, o imagine corporală proastă, lipsa de încredere și un istoric de abuz sexual.

Ejacularea prematură poate fi, de asemenea, cauzată de anxietatea de performanță, o formă de anxietate legată de performanța sexuală care poate juca, de asemenea, un rol în probleme precum disfuncția erectilă (ED).

Cum să tratați ejacularea prematură

Deși ejacularea prematură poate fi frustrantă, vestea bună este că, de obicei, poate fi tratată, permițându-vă să vă creșteți rezistența sexuală și să vă bucurați de o calitate mai bună a vieții sexuale cu o abordare corectă.

O varietate de tehnici diferite sunt folosite pentru a trata ejacularea prematură, inclusiv mai multe tipuri de medicamente, tehnici comportamentale și consiliere.

Antidepresive pentru ejacularea prematură 

În prezent, nu există medicamente care să fie aprobate de FDA în mod specific ca tratamente pentru ejacularea prematură. Cu toate acestea, ejacularea prematură este adesea tratată off-label cu o clasă de antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, sau SSRI.

Dacă în mod normal ejaculați într-un timp scurt, un SSRI vă poate ajuta să rezistați mai mult timp și să vă bucurați de un sex mai satisfăcător și mai împlinit.

Mai multe SSRI sunt utilizate off-label pentru a crește timpul de ejaculare, inclusiv escitalopram, sertralină, fluoxetină, paroxetină, clomipramină și alte medicamente.

 Sertralina pentru ejacularea prematură

Sertralina, ingredientul activ din Zoloft®, este unul dintre cele mai utilizate ISRS pentru ejacularea prematură.

Deși sertralina nu este concepută special pentru a trata EP, numeroase studii au constatat că este eficientă în întârzierea ejaculării și în creșterea timpului de latență ejaculatorie intravaginală.

De exemplu, într-un studiu din 1998, bărbații afectați de ejaculare prematură care au fost tratați cu sertralină și-au crescut intervalul ejaculator mediu (timpul care trece până la atingerea orgasmului și ejacularea) de la un minut la un maxim de 16,4 minute.

La fel ca și alte SSRI, sertralina poate provoca efecte secundare. Cu toate acestea, pentru mulți bărbați, este un tratament eficient și util care permite un sex mai satisfăcător și mai împlinit.

Creme și spray-uri pentru ejacularea prematură

Ejacularea prematură poate fi tratată adesea cu ajutorul cremelor și spray-urilor topice care modifică nivelul de sensibilitate al penisului dumneavoastră.

Aceste creme și spray-uri conțin anestezice, cum ar fi lidocaină sau prilocaină, și sunt concepute pentru a fi utilizate înainte de sex. Ingredientele sunt absorbite de pielea de pe penisul dumneavoastră pentru a limita sensibilitatea fără a vă afecta partenerul.

La fel ca în cazul SSRI-urilor, cercetările arată că spray-urile și cremele anestezice pentru PE pot încetini procesul de atingere a orgasmului și de ejaculare.

De exemplu, un studiu a constatat că bărbații cu ejaculare prematură care au folosit un spray cu lidocaină înainte de sex au reușit să facă sex în medie mai mult timp decât bărbații cu PE care au folosit un tratament placebo.

De asemenea, aceștia au făcut sex mai frecvent, ceea ce sugerează că spray-ul a contribuit la îmbunătățirea experienței sexuale și a performanțelor lor sexuale în general.

Spre deosebire de SSRI, care necesită prescripție medicală, majoritatea cremelor și spray-urilor pentru ejacularea prematură sunt disponibile fără prescripție medicală.

Spray-ul nostru Eros pentru bărbați, este disponibil online ca o opțiune convenabilă pentru reducerea sensibilității, creșterea rezistenței și îmbunătățirea funcției sexuale.

Terapia comportamentală pentru ejacularea prematură

Terapia comportamentală implică identificarea comportamentelor nesănătoase sau dăunătoare, apoi luarea unor măsuri semnificative pentru a le schimba. Atunci când acest tip de terapie este utilizat pentru a trata probleme de sănătate sexuală, cum ar fi ejacularea prematură, este adesea denumită terapie sexuală.

Studiile au constatat că o combinație de psihoterapie și medicație poate fi mai eficientă pentru tratarea PE decât medicația singură.

Terapia comportamentală pentru PE poate implica o combinație de psihoterapie și tehnici fizice pentru a întârzia sau preveni ejacularea.

Tehnicile fizice comune implică abordarea "stop-start", care presupune oprirea în timpul sexului pentru a preveni orgasmul și ejacularea, și tehnica "squeeze", care presupune strângerea bazei penisului în timpul sexului.

Puteți afla mai multe despre aceste tehnici și efectele lor în ghidul nostru despre remediile de acasă pentru ejacularea prematură.

Unele exerciții fizice care întăresc mușchii din jurul penisului și vezicii urinare pot ajuta la îmbunătățirea controlului ejaculării și la reducerea severității ejaculării premature.

De exemplu, cercetările arată că exercițiile Kegel - exerciții care implică antrenarea mușchilor podelei pelviene - pot îmbunătăți controlul asupra reflexului ejaculator și pot crește latența ejaculatoare la bărbații cu PE. 

Consiliere pentru ejacularea prematură

Consilierea este o opțiune de tratament utilă și eficientă pentru multe probleme legate de funcția sexuală, inclusiv ejacularea prematură.

În timpul consilierii, veți lucra cu un furnizor de servicii de sănătate mintală pentru a discuta despre simptomele PE, despre efectele acestora asupra calității vieții dumneavoastră și despre factorii care credeți că pot contribui la acestea.

În timp, consilierea vă poate ajuta să vă controlați sentimentele și să vă ocupați de problemele care ar putea juca un rol în ejacularea prematură, cum ar fi anxietatea legată de performanța sexuală sau problemele legate de imaginea corporală.

Disfuncția erectilă (ED) Medicamente pentru ejacularea prematură

Cercetările arată că unele medicamente pentru disfuncția erectilă, sau ED, pot oferi, de asemenea, beneficii ca tratamente pentru ejacularea prematură.

De exemplu, mai multe studii au constatat că sildenafilul, ingredientul activ din Viagra®, sau Viagra generică, fie crește timpul de latență ejaculatorie, fie îmbunătățește satisfacția sexuală și încrederea în sine la bărbații afectați de EP.

Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că nu există un număr mare de cercetări privind efectele medicamentelor pentru DE online asupra latenței ejaculatorii. Ghidul nostru complet despre sildenafil și ejacularea prematură intră în mai multe detalii despre aceste tratamente, precum și despre potențialele beneficii pe care le pot oferi.

Pe lângă sildenafil, alte medicamente pentru tratarea ED includ tadalafilul (ingredientul activ din Cialis®), vardenafilul (Levitra®) și avanafilul (Stendra®).

Poți preveni ejacularea prematură?

Deși există cercetări limitate cu privire la cele mai eficiente modalități de prevenire a ejaculării premature, un stil de viață sănătos din punct de vedere fizic și mental poate contribui la îmbunătățirea performanței sexuale și la reducerea riscului de a dezvolta multe probleme sexuale comune. Încercați să:

  • Faceți exerciții fizice în mod regulat. Cercetările arată că bărbații care fac exerciții fizice în mod regulat sunt mai puțin predispuși la ejaculare prematură decât cei cu un stil de viață sedentar. Deși nu este nevoie să vă antrenați ca un atlet de competiție, menținerea unei rutine regulate de exerciții fizice vă poate îmbunătăți sănătatea fizică și performanța sexuală.
  • Concentrează-te pe sănătatea ta mentală. Ca și alte probleme sexuale, ejacularea prematură apare adesea în același timp cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau unele tulburări de anxietate. Dacă sunteți preocupat de ejacularea prematură, concentrați-vă pe îmbunătățirea și menținerea sănătății dvs. mintale.

Dacă ești afectat de ejaculare precoce sau dacă pur și simplu crezi că ajungi la orgasm prea devreme, poți încerca și următoarele tehnici.

  • Masturbați-vă înainte de sex. Mulți bărbați constată că sunt mai capabili să întârzie ejacularea la "runda a doua". Dacă sunteți predispus la PE, încercați să vă masturbați cu câteva ore înainte de sex - asigurați-vă doar că țineți cont de perioada refractară.
  • Folosiți prezervative pentru ejaculare prematură. Unele prezervative conțin un anestezic topic pentru a reduce sensibilitatea, ceea ce vă poate permite să rezistați mai mult timp în timpul sexului. Le puteți găsi în majoritatea magazinelor și supermarketurilor.
  • Vorbiți cu partenerul dumneavoastră. Atunci când ejacularea prematură este cauzată de o problemă psihologică sau de o problemă în relația sexuală, discuția deschisă și sinceră cu partenerul dvs. vă poate ajuta să o depășiți împreună.

Ejacularea prematură este tratabilă 

Ejacularea prematură este o formă obișnuită și normală de disfuncție sexuală care poate afecta bărbații de toate vârstele și mediile. Poate fi o neplăcere serioasă atunci când apare, dar vestea bună este că există opțiuni disponibile pentru a vă ajuta să o aduceți sub control și să vă îmbunătățiți funcția sexuală.

De cele mai multe ori, ejacularea prematură poate fi tratată cu terapie comportamentală, medicamente pe bază de prescripție medicală bazate pe dovezi, cum ar fi sertralina, sau produse fără prescripție medicală, cum ar fi spray-uri, șervețele și prezervative.

În unele cazuri, modificarea stilului de viață sau practicarea anumitor tehnici ar putea, de asemenea, să vă ajute să vă creșteți controlul asupra orgasmelor și ejaculării.

Dacă suferiți de ejaculare precoce, cel mai bine este să discutați cu un furnizor de servicii medicale despre opțiunile pe care le aveți pentru a crește timpul de ejaculare și pentru a vă îmbunătăți performanța sexuală.

Înapoi la blog